Protokol postupanja za roditelje u uvjetima ugroze od bolesti Covid -19 od 25.05.2020.

Protokol postupanja za roditelje u uvjetima ugroze od bolesti Covid -19 od 25.05.2020.

Vrata vrtića su zaključana tijekom cijelog dana.

Prilikom dolaska u vrtić molimo pozvoniti na zvono vrtićke grupe.
Dosljednost postupanja prema djetetu u vrtiću i u obiteljskom okruženju jedini je način da uspijemo u namjeri da sačuvamo vlastito i djetetovo zdravlje. Stoga je vrlo važno da prije polaska djeteta u vrtić roditelj razgovara s djetetom (primjereno dobi) o izmijenjenim okolnostima boravka u vrtiću.
Djecu treba pripremiti za:
- Novi način ulaska u njihov vrtić i skupinu (upoznajte dijete s tim da nećete s njim/njom ulaziti u garderobu, nego da će ih na vanjskim vratima dočekati odgojiteljica s maskom na licu koja će im na kratko (beskontaktnim toplomjerom) izmjeriti tjelesnu temperaturu te će se tek tada uputiti u skupinu
- Potrebu vlastitog zaštitnog ponašanja u skupini te higijenskim navikama kojih se trebaju pridržavati...na sve to će ih upućivati i odgojiteljice

DOVOĐENJE DJETETA U VRTIĆ:
1.U pratnji jednog djeteta jasličke/vrtićke dobi uvijek je samo jedna odrasla osoba.
2. Roditelj s djetetom dolazi do glavnog ulaza u vrtić, pozvoni (zvono vrtićke grupe) osobno predaje dijete osobi na tom ulazu, bez mogućnosti osobnog ulaza u prostor vrtića.
3.Obavezno je držati razmak od min. 1,5 metra te pričekati da dijete preuzme osoba na ulazu.
4. Roditelji ili druge osobe se ne zadržavaju na ulazu niti ispred vrtića.
5. Roditelji ne ulaze u vrtić, osim u krajnjoj nuždi.
6.U vrtić djeca ulaze prema utvrđenom protokolu – na ulazu vrtića roditelj predaje dijete odgojiteljici koja mu mjeri tjelesnu temperaturu, dijete obavezno prolazi dezbarijeru te u pratnji odgojiteljice odlazi do garderobe gdje skida jaknicu i obuva papuče.
7.Nakon garderobe dijete i odgojiteljica odlaze u kupaonicu gdje dijete pere ruke toplom vodom i sapunom te ulazi u sobu dnevnog boravka.
8.U vrtić roditelj treba dovesti potpuno zdravo dijete. Prije dolaska u dječji vrtić roditelji su dužni svaki dan izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu. U slučaju povišene tjelesne temperature djeteta (iznad 37,2 C), roditelj ne smije dovoditi dijete u vrtić, već telefonom o tome obavještava ravnateljicu i kontaktira liječnika pedijatra radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. Ako djeca razviju simptome COVID-19 tijekom boravka u ustanovi, odgojiteljice/ravnateljica odmah obavještavaju roditelje, koji u najkraćem roku trebaju doći po dijete.
9.Roditelji se mole da ne dolaze u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19
10.Ukoliko dijete ne dođe u vrtić 1 ili više dana, roditelj ima obvezu prijaviti odsustvo djeteta u navedenim danima preko telefona vrtića uz obvezu navođenja razloga odsustva kako ne bi dolazilo do nesporazuma vezanog uz povratak djeteta u vrtić i donošenja potrebne liječničke potvrde.
11.Ukoliko roditelj ima dileme vezane uz zdravstveni status djeteta obvezan je nazvati ravnateljicu kako bi u dogovoru s njom otklonio bilo kakvu sumnju ispravnosti svoje odluke o dovođenju djeteta u vrtić.
12.Djeca sa znakovima drugih bolesti (kašalj, hunjavica, curenje iz nosa, proljev, povraćanje) također ne mogu dolaziti u ustanovu.
13.Ukoliko je nakon povratka djeteta iz vrtića došlo do nagle promjene zdravstvenog statusa, molimo odmah kontaktirati nadležnog pedijatra i javiti ravnateljici vrtića osobno na mobitel.
14.Zbog zaštite zdravlja djece, higijena zubi i usne šupljine u vrtiću se neće provoditi (ne donositi čaše i četkice).
Ostale napomene:
Potrebno je donijeti u vrtić navlaku za jastučnicu (ako dijete ima jastuk u vrtiću),čistu pidžamu i papuče .
U vrtić je potrebno donijeti ruksak s rezervnom odjećom. Sadržaj ruksaka prilagoditi potrebama svog djeteta imajući u vidu dovoljne količine odjeće za presvlačenje djeteta u slučaju potrebe. Obavezno u vrtić donijeti kapu ili šeširić zbog povećanog vremena boravka na vanjskom igralištu.
U vrtiću neće biti moguće posuđivati opremu od drugog djeteta te ćemo vas u slučaju da dijete nema dostatne rezervne odjeće zvati da istu donesete.
Nije dozvoljeno donošenje nikakvih ostalih nepotrebnih predmeta kao niti igračaka (plišanaca) od kuće.

ODVOĐENJE DJETETA IZ VRTIĆA:
1.Prilikom sunčanog vremena djeca će boraviti vani na dječjem igralištu. Roditelj dolazi po dijete s desne strane vrtića do ulaznih vrata na dječje igralište ( ne ulaziti na dječje igralište)
2. Roditelj čeka da dijete dovede odgojiteljica. Dijete je pripremljeno da izađe van iz objekta i dvorišta vrtića.
3. Ostanite na vidljivom mjestu kod samih ulaznih vrata na dječje igralište da vas dijete može vidjeti. U slučaju da se kod ulaznih vrata već nalazi roditelj i čeka da svoje dijete preuzme molimo Vas da sačekate u autu i jedan po jedan dolazite po dijete. Molimo Vas da se na parkiralištu nepotrebno ne zadržavate.
4. U slučaju lošeg vremena (kiše) djeca će boraviti u sobi dnevnog boravka vrtićke grupe. Roditelj pozvoni na zvono kod ulaznih vrata (zvono vrtićke grupe).
5. Roditelj čeka da dijete dovede odgojiteljica. Dijete je pripremljeno da izađe van iz objekta vrtića.
6. Ostanite na vidljivom mjestu kod samih ulaznih vrata da vas dijete može vidjeti. U slučaju da se kod ulaznih vrata već nalazi roditelj i čeka da svoje dijete preuzme molimo Vas da sačekate u autu i jedan po jedan dolazite po svoje dijete. Molimo Vas da se na parkiralištu nepotrebno ne zadržavate.
7. Roditelj pri dolasku s djetetom ili pri preuzimanju ne može očekivati veću komunikaciju na vratima vezanu uz dijete.
8. Svaka informacija koju roditelj drži važnom da odgojiteljica zna prije dolaska ili nakon boravka djeteta u vrtiću, može proslijediti preko e-maila vrtića ili porukom na mobitel ravnateljice. Poruka roditelja će u najkraćem roku stići do odgojiteljice kojoj je namijenjena.

Molimo roditelje za potpuno pridržavanje svih navedenih mjera kako bi zajedničkim snagama i vlastitom odgovornošću spriječili mogućnost pojave zaraze zbog naših propusta. Toliko trebamo i možemo učiniti zajedno.

Novo Virje, 22. svibnja 2020.


Ispis   E-mail