Tjedan zdravlja

Tjedan zdravlja

Voda igra važnu ulogu u našem organizmu, stoga se njena važnost ne smije zanemariti. Ona čini do 70% mase odraslog čovjeka te je nezamjenjiv dio nas samih. Simbol je izvora života, a njeno neprekidno kretanje sa svoja tri lica daje joj životnost. Kako ne bismo zanemarili koliko nam je voda uopće potrebna i bitna za život te osvijestili važnost očuvanja iste, ovaj tjedan odlučili smo posvetiti upravo njoj. Naš se vrtić, na inicijativu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, uključio u obilježavanje Svjetskog dana zdravlja (7. travnja) proslavom Vodenog tjedna, što znači da su se naše odgojne skupine, zajedno sa svojim vrijednim odgojiteljicama, posvetile provedbi aktivnosti vezanih uz vodu.

Svaki je dan tematski bio usmjeren na određen sklop aktivnosti te je imao svoje zanimljive nazive, a to su: Vodeni ponedjeljak, Učimo o vodi na Zemlji u utorak, Budimo čisti kao srijeda, Popijmo sve čaše vode za zdravlje u četvrtak i Dajmo pet(ak) za čisti svijet.
A evo kako smo Vodeni tjedan zdravlja obilježili u našem vrtiću:
U ponedjeljak, 04.04. proslavili smo vodeni ponedjeljak, vodenim aktivnostima. Djeca su istraživala vodu pokretom, radili polarnu jogu, pravili led te istraživala sva stanja vode, nastala je i putujuća duga. Pjevali smo i pjesmicu: Teče, teče bistra voda.

Utorak, 05. 04. smo učili o vodi na zemlji.
Djeca su promatrala, imenovala, gdje se sve voda nalazi u prirodi. Nastala su i likovna djela vezana uz vodu( more, potok, jezero) te se igrali pokretnih igara..

Srijeda, 06.04. je bio dan posvećen higijeni
Učili smo o važnosti higijene o pranju naših ruku, zuba, tijela, hrane i prostora koji nas okružuje. Odigrali smo imitativnu igru kupanja lutkica, oprali smo naše plastično voće i povrće pokušali smo slikati nevidljivom bojom. Igre vodom djeca obožavaju među kojima je i pranje ruku.

Četvrtak 07. 04. dignuli smo čaše vode za zdravlje
Razgovarali smo s djecom zašto je važno piti vodu za zdravlje, po čemu se razlikuje od drugih pića. .Izradili smo dnevnik unosa vode te smo pili i vodu s okusom.

Posljednji dan u tjednu, 08.04. smo bili čuvari naše vode
Svoj „vodeni dan“ započeli smo plesom vode te uz skladbe „Vltava“, Aquarium .
Naglasak je stavljen na onečišćenu vodu, što ju sve može onečistiti….
Bio je ovo stvarno tjedan bogat zanimljivim aktivnostima, ali i nadasve poučan za sve sudionike ove hvalevrijedne inicijative HZJZ-a.

 


Ispis   E-mail